Comomeer voor beginners

Comomeer | steden & dorpen | bezienswaardigheden | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Comomeer weer & klimaat

Rond het Comomeer komt het warme maritieme klimaat voor. De zomermaanden zijn er aangenaam warm en de winters zijn er relatief zacht. Door de noordelijke en hoge ligging van het meer is vorst of nachtvorst in de winterperiode vrij normaal. Op de hoger gelegen bergen in de buurt van het meer ligt voor een groot deel van het jaar sneeuw. Er zijn zelfs enkele skigebieden te vinden in de omgeving van het Comomeer.
In de zomermaanden komt het kwik met regelmaat boven de 30 graden Celsius uit. Op deze dagen kan het erg warm en broeierig, maar een duik in het meer zal dan voor de nodige verkoeling zorgen. Het meer is zeker als je wat verder van de kant afzwemt behoorlijk koud.
In de lentemaanden valt er gemiddeld de meeste neerslag, maar de gemiddelde neerslagcijfers liggen rond het Comomeer het gehele jaar aan de hoge kant.

Comomeer bezienswaardigheden

Het Comomeer biedt prachtige dorpen en bezienswaardigheden in een geweldige setting. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien van hotspots voor het Comomeer samengesteld:
Comomeer bezienswaardigheden top 10

Zon

De zon schijnt hier in de zomermaanden veel en uitbundig, gemiddeld zon acht uur per dag. Het is dan ook verstandig om een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.
Op het heetst van de dag kun je het beste een plekje in de schaduw opzoeken of zoals de lokale bevolking uitgebreid lunchen en daarna even de ogen toeknijpen. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt net iets boven de 25 graden Celsius, maar het kwik kan op de heetst van de dag met gemak boven de 35 graden Celsius uitkomen. In deze maanden is de watertemperatuur van het Comomeer erg aangenaam. De verschillende stromingen in het meer zorgen er echter wel voor dat de watertemperaturen in het meer erg kunnen verschillen per plaats en per strand. In de avond en nacht koelt het vaak flink af. Een trui of een vest meenemen tijdens een late wandeling is dan ook geen overbodige luxe.

Regen

De gemiddelde neerslagcijfers op en rond het Comomeer liggen aan de hoge kant. In de zomermaanden valt er hier gemiddeld de meeste neerslag. Gemiddeld valt er in deze periode meer dan honderd millimeter neerslag per maand. De alleen in de periode tussen december en maart liggen deze cijfers iets lager.
Tijdens de koudste dagen van het jaar zal de neerslag hier als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Op de hoger gelegen delen rond het Comomeer is de kans hierop behoorlijk, niet voor niets zijn er meerdere wintersportgebieden in de omgeving van het meer te vinden.
De regenbuien die rond het Comomeer voorkomen zijn vaak hevig, maar duren in de meeste gevallen niet heel lang. In veel gevallen gaan deze buien gepaard met hevige onweersbuien met veel donder en bliksem.

Sneeuw

In de winterperiode valt er met name in de hoger gelegen delen in de buurt van het Comomeer veel sneeuw. Zoveel zelfs dat erop minder dan vijftig kilometer van het meer enkele skigebieden te vinden zijn. Ook in de plaatsen en dorpen rond het Comomeer kan er sneeuw vallen. Als er hier sneeuw ligt dan is de doorgaande weg die de plaatsen met elkaar verbindt niet heel veilig. De gevaarlijkste plekken langs deze weg worden aangegeven met borden.

Klimaattabel Comomeer

Onderstaande klimaattabel vormt een gemiddelde voor het Comomeer Lokaal kunnen er echter zeker afwijkingen voorkomen. Op klimaatinfo Comomeer kun je relevante klimaatcijfers vinden van verschillende bestemmingen rondom het Comomeer.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 5 C -2 C 3 uur 11 dagen 77 mm 3 C
februari 7 C -1 C 4 uur 11 dagen 74 mm 2 C
maart 11 C 2 C 5 uur 13 dagen 98 mm 4 C
april 15 C 6 C 6 uur 14 dagen 155 mm 8 C
mei 20 C 10 C 6 uur 16 dagen 198 mm 13 C
juni 24 C 13 C 7 uur 14 dagen 174 mm 19 C
juli 27 C 16 C 8 uur 12 dagen 134 mm 22 C
augustus 25 C 15 C 8 uur 13 dagen 177 mm 23 C
september 22 C 12 C 6 uur 10 dagen 160 mm 20 C
oktober 16 C 8 C 5 uur 12 dagen 141 mm 15 C
november 10 C 3 C 3 uur 13 dagen 122 mm 10 C
december 6 C -1 C 3 uur 11 dagen 67 mm 6 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De beste periode om het Comomeer te bezoeken is tijdens de zomermaanden. In deze periode draait de toeristische machine hier op volle toeren. De vele prachtige botanische tuinen zijn er dan op zijn mooist. In de dorpjes en plaatsen rond het meer worden er in deze periode allerlei dorpsfeesten en festivals georganiseerd. Daarnaast is qua temperatuur dit de aangenaamste periode om het Comomeer te bezoeken. Gemiddeld genomen ligt in deze periode het kwik net iets boven de 25 graden Celsius en zal het in de avond en nacht tot onder de 20 graden Celsius afkoelen. Dit zorgt ervoor dat je ook tijdens de warmste dagen van het jaar 's nachts geen last van de warmte zal hebben. Het enige nadeel in deze periode is dat het erg druk kan zijn. Met name op de wegen rondom het meer zal je in de zomerperiode met regelmaat vast komen te staan.

Meer info over Comomeer

De volgende sites bieden goede tips en informatie over het Comomeer:
bijzondere plaatsen aan het Comomeer
de mooiste dorpjes van het Comomeer

Como informatie
Comomeer weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy